Görgessen

Egyéb

„Állok elébe a világbajnokságnak!”

„Állok elébe a világbajnokságnak!”

Sorozatunkban az Albert Alapítvány által díjazott sportolókkal beszélgetünk a kezdetekről, eredményeikről, illetve a jövőről. Harmadik körben klubunk fiatal úszóit kérdeztük.

Mészáros Dániel az általános iskolában ismerkedett meg az úszással, ott tűnt fel az egyik testnevelés tanárának a tehetsége. Az ő javaslatára ment el a Fradiba egy edzésre, ahol később csoportonként lépdelt felfelé a ranglétrán. „Nem tudok egy sikert kiemelni, hiszen mindegyikhez más-más élmény, érzés fűződik. Mindegyiket nagyszerű volt átélni” – mondja Dániel, aki junior szinten világbajnoknak, felnőtt szinten pedig Európa-bajnoknak mondhatja magát. Az egy hónap múlva kezdődő vizes világbajnokságon a tavalyi Eb-n aranyérmet nyert váltó tagjaként számol vele a szövetségi kapitány. „Csak reggel fogok úszni a 4×200-as gyorsváltó tagjaként. A célunk első körben a döntőbe kerülés, aztán ott pedig minél előrébb, lehetőleg dobogós helyen szeretnénk végezni.”

Gálicz László kiskorában lakhelyükkel szemben volt egy tanuszoda, így hamar levitték a szülei úszni a testvéreivel együtt. Az uszodában korán feltűnt a tehetsége, az edzők pedig azt ajánlották László szüleinek, hogy csatlakozzon a Fradihoz. Fiatal úszónk junior szinten világbajnoki ezüstérmesnek, nyílt vízen pedig Európa-bajnoknak mondhatja magát. „Mindegyik sikeremre büszke vagyok, hiszen mindegyik egy lépcső volt a következő szintre. Az elmúlt fél évet egyfajta hullámvölgynek mondanám, hiszen voltak olyan időszakok, főleg az edzőtáborokban, amikor jól ment az úszás, azonban a versenyek sajnos nem úgy sikerültek, ahogy azt szerettem volna. Augusztusban lesz egy U23-as Európa-bajnokság, októberben pedig a nyílt vízi junior Európa-bajnokságon fogok részt venni, ezeken a versenyeken szeretnék javítani.”

„A szüleim úgy voltak vele, hogy mindenképpen meg kell tanulnom úszni, így már az oviban megismerkedtem ezzel a sportággal” – meséli Fábián Bettina, aki az egy hónap múlva kezdődő fukuokai világbajnokságon nyílt vízben és medencében is megméretteti magát. „Szeretnék a legjobban teljesíteni, medencében minél jobb időt szeretnék úszni, a nyílt víz kicsit kiszámíthatatlanabb, azt inkább kísérletezésnek fogom fel” – mondja úszónk, akinek ez a két különböző terep extra felkészülést is jelent. „A nyílt vízi edzések után nagyjából egy hetem lesz átállni a medencére. Érdekes lesz, hogy elvállataltam mindkettőt, de állok elébe. Kíváncsi vagyok, hogyan fogok tudni majd alkalmazkodni a körülményekhez. Itthon nyílt vízre ugye nehezebb készülni, hiszen ősztől-tavaszig szinte csak külföldi, déli edzőtábokokban van mód a tengerben vagy mondjuk tavakban úszni. Magyarországon ebben az időszakban csak medencében lehet készülni, illetve nyáron vannak olyan tavaink, folyóink, ahol ez lehetséges” – avat be minket a kulisszatitkokban Bettina, aki jövőre szeretne részt venni a világbajnokságon, az Európa-bajnokságon, illetve az olimpián is.

01.