Görgessen

Egyéb

„Azonnal megfogott a Ferencváros”

Öt, az Albert Alapítvány által támogatott fiatal sportolóval beszélgettünk a kezdetekről, sikereikről, valamint az idei évre vonatkozó céljaikról.

„Kicsinek mozgékony, már-már hiperaktív gyerek voltam az óvodában, anyukám ezért keresett egy sportot nekem, ahol le tudom vezetni a fölös energiáimat” – mesél a kezdetekről László Koppány, klubunk fiatal birkózója. Koppány rögtön a Ferencvárosnál kezdett el sportolni, ahol azonnal beleszeretett a birkózásba és a klub légkörébe. „Sok szép sikert értem el az évek alatt a klub színeiben, a legbüszkébb talán a magyar bajnoki címemre vagyok” – mondja Koppány, aki hosszabb távon szeretne rendszeresen szerepelni a magyar válogatottban, valamint részt venni nagy világversenyeken. „De a legnagyobb álmom természetesen részt venni egy olimpián” – teszi hozzá klubunk tehetsége. Koppányt, mint a Ferencváros ígéretes birkózóját, támogatja az Albert Alapítvány. „Nagy előny egy ilyen támogatási forma, hiszen az alapítvány támogatásának köszönhetően csak az edzésekre és a saját fejlődésemre kell koncentrálnom” – zárta gondolatait László Koppány.

Csizmadia Márk családjában hagyomány a short track, hiszen édesanyja, Ildikó klubunk edzője, nagyapjának, Csizmadia Ferencnek pedig nagy szerepe volt abban, hogy meghonosodott hazánkban ez a sportág. Mégsem volt eleve elrendelve, hogy Márk is ezt a sportot választja. „Fiatal koromban először nyári sportágakat próbáltam ki, de egyik sem fogott meg igazán, ezért kipróbáltam pár téli sportot is, és végül a short track tetszett a legjobban, így ennél maradtam” – meséli Márk a kezdetekről, aki jelenleg is éppen egy junior világbajnokságon vesz részt Németországban. „Nagyon erősek az ellenfelek, de szeretnék minél jobban teljesíteni. Az edzőimmel kitűztük a célokat, átbeszéltük a dolgokat, próbálom ezekhez tartani magamat. Jelenleg az a fő célom, hogy ezen az eseményen minél jobban teljesítsek” – számolt be a jelenről Csizmadia Márk, aki az eddig elért eredményei közül a magyar bajnoki címére a legbüszkébb.

A Ferencvárosnál edzősködő édesapján keresztül ismerkedett meg a birkózással Gombos Alex. „Kipróbáltam más sportágakat is a birkózás előtt, de igazából ez tetszett a legjobban, így eldöntöttem, hogy birkózó leszek” – meséli Alex, aki a világbajnokságon elért harmadik helyére, valamint a felnőtt magyar bajnoki címére a legbüszkébb. „Az idei évben szeretném megtartani a helyemet a válogatottban, illetve szeretnék egy világversenyről éremmel hazajönni. Hosszú távon pedig a legnagyobb álmom, hogy részt vegyek egy olimpián” – mondja klubunk tehetséges birkózója, aki szerint a legnagyobb előnye a többiekhez képest, hogy remek az állóképessége.

„Apukámon keresztül ismerkedtem meg az atlétikával, aki azért ajánlotta ezt a sportágat, hogy a mozgáskoordinációm fejlődjön egy kicsit” – mesél a kezdetekről Bánóczy Kristóf, aki azonnal beleszeretett a Ferencvárosba és már lassan hat éve sportol klubunkban. „Tavalyelőtt kijutottam az U20-as Európa-bajnokságra, arra nagyon büszke voltam, hiszen annak ellenére, hogy a mezőnyben idősebb és erősebb ellenfelek voltak, sikerült kvalifikálnom magamat” – mondja Kristóf, aki jelenleg sérült, így most a visszatérésére koncentrál. „Hosszútávú céljaim közül a legnagyobb természetesen egy olimpiai részvétel lenne, remélem, hogy egyszer összejön, ezért dolgozom igazából nap, mint nap” – teszi hozzá Bánóczy Kristóf, aki szerint nagy nagy előny a magassága, mivel a hosszabb végtagjainak köszönhetően könnyebb távot ugrania, de a sebességére sem panaszkodhat.

Holba Zsombor először Csepelen sportolt, ahol nagyon megtetszett neki a futás, illetve az úszás. „Két bátyám eleve triatlonozott, én pedig kaptam egy biciklit, így összeállt a dolog, elmentem kipróbálni velük ezt a sportágat, ami azonnal megtetszett” – meséli Zsombor, aki a testvéreit követte a Ferencvároshoz is. „Ez egy összetett sportág, hiszen három különböző területen kell jól teljesítened. Úgy érzem, én a futásban vagyok a legjobb, az emel ki a többiek közül a leginkább. Apukám és anyukám is maratonfutók, így ez benne lehet a génjeimben” – teszi hozzá Zsombor, aki nagyon büszke volt kiskorában az első érmére, de a sikerei közül az országos bajnokságon elért első helyét emeli ki. „Jelenleg két nemzetközi versenyre készülök, két-három hét múlva utazunk Ciprusra, ott lesz a felkészülésünk, májusban pedig kezdődik a versenyszezon. A két legnagyobb esemény a két Európa Kupa lesz idén” – mondja Holba Zsombor, aki hosszú távon szeretne minél több nemzetközi versenyen részt venni és fokozatosan fejlődni, de a legnagyobb célja neki is az olimpiai részvétel.

01.