Görgessen

Egyéb

„Szeretném méltó módon képviselni az Albert nevet”

„Szeretném méltó módon képviselni az Albert nevet”

Herczeg György, klubunk fiatal atlétája versenyről-versenyre szállítja az aranyérmeket és a csúcsokat. A február végén döntötte meg az U20-as gerelyhajítók 2003 óta fennálló országos rekordját a Gödöllőn rendezett MATE-GEAC téli gerelyhajító versenyen, márciusban pedig az U20 és U18-as Téli Dobó Magyar Bajnokságról hozta el az aranyérmet.

– Úszni kezdtem el fiatal koromban, de miután kipróbáltam az atlétikát, inkább ennél a sportágnál maradtam – meséli Gyuri a kezdetekről. – A Budapest Honvédban az atlétikán belül is sok mindent kipróbáltam, mielőtt a gerelyhajítás mellett döntöttem. A Honvédnál azonban megszűntették a szakágat, ezért jöttünk át a Fradiba édesapámmal, amely jó döntésnek bizonyult.

Gyurival nem véletlen érkezett édesapja is a klubunkhoz, hiszen idősebb Herczeg György már kisgyermek kora óta edzője is fiának.

– Mondhatjuk, hogy véletlen alakult úgy, hogy a saját fiamat edzem. Gyurit az én kiscsoportomba osztották be a Honvédnál, később pedig megtartottuk ezt az együttműködést, hiszen eredményesen dolgozunk – mondta idősebb Herczeg György. – Ebből a csoportból, szintén átjöttek páran a Fradihoz, tehát sok olyan atléta van itt a klubnál, akivel Gyuri együtt kezdett sportolni.

Fiatal gerelyhajítónk számára rendkívül eredményes volt a tavalyi év, hiszen ekkor vett részt először Európa-bajnokságon, ami Tallinban került megrendezésre.

Nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttem ezen a versenyen, a selejtezőben saját magamat is megleptem, hogy milyen nagyon tudtam dobni – árulta el Gyuri. – A gerelyhajítás alapvetően három részre osztható: fontos a technika, a fizikai állóképesség, valamint a gyorsaság. Sok mindenben kell még fejlődnöm, de az a célom, hogy felnőtt világversenyeken is megmutathassam magamat.

A gerelyhajítóinkhoz nemrég csatlakozott Németh Miklós, 1976 olimpiai bajnoka.

– Hatalmas előny egy olyan emberrel együtt dolgozni, aki már átélte azt, amit mi szeretnénk elérni. Németh Miklós már végigment ezen az úton, tudja mi kell a győzelemhez – vélekedett Gyuri édesapja. – Nagyon fontos a gerelyhajítás helyes technikájának elsajátítása, ebben rengeteget tud segíteni nekünk. Gyurinak a legfontosabb előnye a karaktere; nem csak szereti ezt a sportágat, hanem nagyon komolyan is veszi. A sérülések elkerülése miatt szükség a fizikai stabilitásra is, hiszen a gerelyhajításban rengeteg természetellenes technikai elem van. A csipő, a láb és a váll is nagy sebességben csavarodik, amit nagyon fontos koordinálni, hogy ne sérüljön meg a versenyző. Ami ebben a sportágban gyengeség, az az, ha nem megfelelőek a szalagok, porcok. Ezek Gyuriban még fejlődés alatt állnak, hiszen egy felnőtt atléta kora huszonhárom év. Addigra jut el oda a szervezet, hogy felnőtt sportolónak lehessen tekinteni egy versenyzőt.

Gyuri még csak tizenhét éves, így még rengeteg ideje van fejlődni, azonban már idénre is nagy célokat tűzött ki maga elé.

– A legnagyobb cél, ami most a szemem előtt lebeg, az az augusztusi korosztályos világbajnokság – mondja a fiatal sportoló. – Jövőre utánpótlás Európa-bajnokságot, valamint egy hazai rendezésű világbajnokságot rendeznek. A budapesti vb még nem fő cél, de lehetőség mindenképpen. Ugyanígy állok az olimpiához is, hiszen 2024-ben még csak húsz éves, tehát utánpótlás korú leszek. De természetesen hatalmas élmény lenne átélni mindkét világversenyt.

– A gerelyhajításban azt szokták mondani, hogy korai ilyen fiatalon részt venni felnőtt világversenyeken, hiszen nem elég erős még ahhoz a szinthez. De mindenképpen egy lehetőség a vb, valamint az olimpia is, ahová oda lehet kerülni – tette hozzá az édesapa. – A 2028-as ötkarikás játék azonban már egy fő célja Gyuri pályafutásának.

A tehetséges atléta a sportolás mellett tanul is, a kettő mellett pedig nehezen jut idő másra. „Szabadidőm tényleg kevés van, de ez ezzel jár – mondja mosolyogva. – Bármikor közbe jöhet egy sérülés, fontos, hogy az embernek legyen B opciója is.

Herczeg Györgyöt 2020 óta támogatja az Albert Alapítvány.

Hatalmas megtiszteltetés ez számomra, de nagyon motivált is, hogy bekerüljek a programban. Szerintem ez az eredményeimen is látható volt.”

– A gerelyhajítók közül csak Gyurit támogatja az alapítvány, amihez kellettek a kiugró eredmények is – tette hozzá idősebb Herczeg György. – Az Albert alapítvány által támogatott sportolók nemzetközi szintben gondolkoznak és olimpiai reménységként vannak számontartva. A támogatásnak köszönhetően könnyebb kifizetni a táplálék-kiegészítőket, felszeréleseket, illetve lehetőséget ad például egy masszásra elmenni. Törekszünk rá, hogy a lehető leghatékonyabban használjuk ki az ebből fakadó előnyöket. De emellett hatalmas felelősség is, hogy egy ekkora legendáról elnevezett alapítványhoz tartozunk, szeretnénk méltó módon képviselni az Albert nevet.

 

01.