Görgessen

Egyéb

A Fradi Európa-bajnokának jókor jött a karantén

A Fradi Európa-bajnokának jókor jött a karantén

Első felnőtt Világkupa-szereplés, majd Európa-bajnoki cím a kadet korosztályban. Csodálatosan indult az FTC tehetséges vívójának, Szemes Gergőnek az éve, azonban a koronavírus-járvány mindent kettétört. Tőrözőnknek ugyanakkor jól jött a szünet, legalább kipihente magát és sokat lehetett a családjával.

– Hogyan teltek az elmúlt hónapok? Hogyan tudtad elütni otthon az időt?
– Az elmúlt hónapok eléggé furcsák voltak, mert én általában mindig megyek mindenfelé, most viszont a karantén alatt csak akkor hagyhattam el a házat, ha futni mentem. Ennek ellenére nem volt vészes a karantén, mert az egész évben jól elvagyok itthon, így legalább sok időt tölthettem a családommal és lefoglaltam magam.

– Jól működött nálad az otthoni edzés? Kaptál valamilyen edzéstervet?
– Az első pár hétben nem nagyon edzettem, jól esett inkább kipihennem magam az előző szezon és az Európa-bajnokság fáradalmai után. Április elejétől viszont már minden hétköznap tréningeztem otthon az edzőm által összeállított edzésterv szerint.

– Jól működött számodra az online oktatás?
– Szerintem viszonylag gyorsan és hatékonyan sikerült bekapcsolódnom az oktatásba, ezért volt időm rendesen koncentrálni a tanulásra is.

– Mi az, amit ez a nagyobb szünet adott neked?
– Pihenést. Végre volt időm bőven kipihenni magamat, mert már az év elején éreztem, hogy kezdek fáradni, de szerencsére az erőm még kitartott az Európa-bajnokságig, amely ugye egy csodás aranyéremmel zárult. Ezután viszont jól esett, hogy a karantén miatt nem kellett koncentrálnom az edzésekre, a versenyekre, csak a feltöltődésre.

– Mit lehet tudni a versenyekről?
– Egyelőre nincs versenynaptárunk, szóval, hogy pontosan mikor lesz bármilyen esemény, nehéz megmondani. Szerintem szeptember magasságában már visszatérhetünk a pástra.

– A korlátozások megszüntetésével hogyan alakul majd át a felkészülésed, az edzésterved?Hogyan zajlik majd a következő időszak?
– Szerencsére megváltoznak az edzéseink, most már végre tudunk csoportosan is vívni, így valamennyire visszatérhetünk az alapokhoz. A tervek szerint június végéig folyamatosan tréningezünk, de azt még egyelőre nem tudom, hogy meddig tartanak az edzések a Fradiban. Valószínűleg júliusban kapunk egy hónap pihenőt, hogy aztán augusztusban feltöltődve vágjunk neki a felkészülésnek az új szezonra.

01.