Görgessen

Egyéb

„Sokat köszönhetek a klubban uralkodó támogató légkörnek”

„Sokat köszönhetek a klubban uralkodó támogató légkörnek”

Sorozatunkban az Albert Alapítvány által díjazott sportolókkal beszélgetünk a kezdetekről, eredményeikről, illetve a jövőről. Első körben klubunk fiatal birkózóit és vívóit kérdeztük.

– Édesapám régen birkózó volt, így amikor fiatal koromban sportokat kerestünk, adta magát a birkózás – meséli Váncza István a kezdetekről – Mondjuk focizni is levitt, azt mondta, választhatok, de igazából ezt ő már eldöntötte helyettem – teszi hozzá nevetve Váncza István, aki legnagyobb eredményének a 2022-es, budapesti Európa-bajnokságon megszerzett ezüstérmét tartja. – A tavalyi évemet közepesre értékelem, az első fele jó volt, a második kevésbé. A világbajnokságot máshogy terveztem, de úgy gondolom, sokat fejlődtem a mögöttem hagyott évben. Idén az a célom, hogy megszerezzem a kvótát a 2024-es párizsi olimpiára – zárja gondolatait Váncza István.

Czeglédi Emese testvérén keresztül ismerkedett meg a birkózással. – Unatkoztam a testvérem edzésén, ezért megkérdeztem az edzőt, hogy beállhatok-e. Igent mondott, megtetszett ez a sportág, ezért egyre többször mentem le a terembe. Aztán megnyertem egy kisebb versenyt, ami akkora löketet adott, hogy onnantól az életem részévé vált a birkózás – meséli Emese, aki a 2022-es budapesti U15-ös Európa-bajnokságon harmadik helyezést ért el. – Nagyon büszke vagyok erre az eredményre, de remélem, a következő Európa-bajnokságon még szebb sikert érek majd el. Idén szeretném megnyerni a korosztályos Európa-bajnokságot, hosszú távon pedig szeretnék részt venni minél több világversenyen. Legnagyobb álmom pedig természetesen, hogy ott lehessek egy olimpián, de egyelőre a jelenre koncentrálok – teszi hozzá Czeglédi Emese.

 – Eleinte kézilabdáztam, a bátyám pedig birkózott, de mivel egymás mellett volt a két csarnok, rendszeresen átjártam hozzá. Tetszett a birkózás is, kipróbáltam, aztán ott ragadtam – mondta a kezdetekről Szabados Noémi, aki a junior Európa-bajnokságon elért ezüstérmére a legbüszkébb. – Az idei évem kicsit nehézkesen indult, de kezdek belendülni a birkózásba. Jelenleg a bukaresti U23-as Európa-bajnokságra koncentrálok. Mindenképpen szeretnék érmet szerezni – mondta Szabados Noémi, aki beszélgetésünk óta Bukarestben egy-egy győztes és vesztes mérkőzés után lépett szőnyegre a bronzéremért, és a román Paula Rotarut nagyon könnyen, 10-0-val, azaz technikai tussal múlta felül, így elérte a célját, és felállhatott a dobogóra!

László Koppány kicsinek mozgékony, már-már hiperaktív gyerek volt, édesanyja ezért keresett egy sportot, ahol le tudta vezetni az energiáit. – Rögtön beleszerettem a ferencvárosi birkózásba, a klub légkörébe. Sok szép sikert értem el az évek alatt a klub színeiben, a legbüszkébb talán a magyar bajnoki címemre vagyok – mondja Koppány, aki hosszabb távon szeretne rendszeresen szerepelni a magyar válogatottban, valamint részt venni nagy világversenyeken. – A legnagyobb álmom természetesen részt venni egy olimpián – tette hozzá László Koppány.

Horváth Kean kiskorában külföldön élt, ahol eleinte focizott, később pedig édesapja javaslatára kipróbálta a vívást, ami rögtön megtetszett neki. – A tavalyi évben megnyert Európa-bajnokság örök élmény, nagyon büszke vagyok erre a sikerre. Jövőre érettségizni fogok, tehát tanulnom is kell majd, de a mögöttem hagyott időszakkal elégedett vagyok. A munka meghozza majd a gyümölcsét – zárta gondolatait Horváth Kean.

– Hosszú út vezetett a Fradihoz, kilencéves korom óta vívok rendszeresen az MTK-ban, majd egy kicsit eltávolodtam ettől a sportágtól. Később visszatértem a víváshoz, majd pár éve, kanyargós úton kerültem a Ferencvároshoz – mesélte Horváth Ádám, aki 2021-ben Belgrádban Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett csapatban. – Juniorként az országos harmadik helyem is egy szép eredmény, valamint volt egy felnőtt bajnokság, ahol hetedik lettem, erra is büszke vagyok. Idén váltottam korosztályt, tehát egyelőre a fejlődésem a legfontosabb, remélem jövőre már sok szép sikert el fogok tudni érni, például bekerülni a válogatottba, illetve a Világkupán egyéniben és csapatban is szeretnék döntőzni. Lépésről-lépésre szeretnék haladni – mondja Horváth Ádám.

Szemes Gergő általános iskolásként, egy sportág-toborzón ismerkedett meg a vívással, legnagyobb lökésnek pedig a 2020-ban az U17-es Európa-bajnokságon elért aranyérmét élte meg. Gergő legutóbb Koreában vett részt versenyen. – Vegyes érzéseim vannak a versennyel kapcsolatban, mert kiestem a legjobb 16-ban, így vívnom kellett a selejtezőben, ami jól ment, de másnap az első asszómban kikaptam, nem vívtam jól. Idén szeretnék érmet szerezni az U20-as világbajnokságon egyéniben, illetve csapatban is. Szeretnék a Világkupán is jól szerepelni, a felnőtt vb-n, Eb-n pedig inkább a tapasztalatszerzés a célom – emelte ki Szemes Gergő.

01.