Görgessen

Egyéb

„Szeretném megvédeni az Európa-bajnoki címemet”

„Szeretném megvédeni az Európa-bajnoki címemet”

Fekete Dorina, klubunk fiatal kajak-kenusa már kétszeres utánpótlás Európa-bajnoknak mondhatja magát, 2023-ban pedig a világbajnoki címet célozza meg.

– Hogyan ismerkedtél meg a kajak-kenuval?
– 2011-ben kezdtem el kajakozni Vácon, hiszen ott adott volt a Duna. Anyukám vitt le a csapathoz az egyik nyáron, hogy ne üljek otthon egyedül. Gyorsan megtetszett ez a sport, majd 2016-ban igazoltam át a Ferencvároshoz, mert mindenképpen egy pesti csapatban szerettem volna folytatni.

– Legnagyobb sikereidet a maratoninak nevezett, több, mint 22 kilométeres távon érted el. Miért pont erre a műfajra esett a választásod?
– Vácon nem volt szokás a rövidtávozás, mindenkit a hosszú távokra és a maratonra készítettek fel. Nálam ez megmaradt, ezt a távot érzem a sajátomnak.

– Ezen a távon kétszeres utánpótlás Európa-bajnoknak mondhatod magad, tavaly Moszkvában első lettél az U23-as kategóriában. Hogyan emlékszel vissza erre a versenyre?
– A koronavírus-járvány után ez volt az első nemzetközi verseny, amin részt vettem, ezért nagyon kevés néző volt, ráadásul mindenki maszkban ült a tribünön. Nagyon odafigyeltek az előírásokra, folyamatosan teszteltek minket. Geri (Glózer Gergely, Dorina edzője) nem tudott velem jönni, mivel pont aznap született a második gyermeke, tehát ez mindkettőnknek egy emlékezetes nap volt. Ez volt az első U23-as érmem, nagyon örültem neki.

– Idén nyáron Silkeborgban ugyanebben a kategóriában ismét az élen végeztél.
Oroszországhoz hasonlóan Dániában sem voltam még, tehát mindenképpen örültem, hogy részt vehetek a versenyen. A szervezők kietettek magukért, minden nagyon rendben volt. A pálya remekül volt kialakítva, a szállásunkra és az étkezésekre sem lehetett panasz. Geri ide se tudott kijönni velem, mert aznap volt Magyarországon az Országos Bajnokság, így egy orvos ismerősöm kísért el, aki segített nekem mindenben. Eredetileg a második helyen végeztem, csak az elsőt kizárták, mert könnyebb volt a hajója.

– Lassan vége az esztendőnek, hogyan értékelnéd a 2022-es évet?
– Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam részt venni az Országos Bajnokságon, hiszen ott mindig sok számban indulok, és remek csapat szokott összeállni. De szerintem jó évet zártunk, mindent beleadtunk, amit lehetett. Jövőre is szeretném megvédeni az Európa-bajnoki címemet, valamint jó lenne a világbajnokságon is dobogóra állni. Szeretnék továbbá az Országos Bajnokságon is részt venni, illetve remélem, sík vízen 5000 méteren ott tudok lenni valahol elől.

– Téged is támogat az Albert Alapítvány. Milyen előnyökkel jár egy ilyen támogatási forma?
– Nagyszerű dolognak tartom, hogy támogatnak minket, utánpótlás-sportolókat, hiszen a táplálékkiegészítők, a versenyekre való utazások, a táborok nekünk is költségekkel járnak. Persze az egyesület nagyon sok mindent áll, de például a fehérjék, vitaminok beszerzésében nagy segítség ez a támogatás.

01.