Görgessen

Egyéb

„Nyerni akarok Los Angelesben”

„Nyerni akarok Los Angelesben”

Zámbori Zala klubunk reményteli tornász ígérete múlt hónapban negyedik lett a Franciaországban rendezett Gymnasiadén, tizenhat éves kora ellenére pedig már országos bajnoknak mondhatja magát a kadétok között.

– 2010 őszén kezdtem el tornászni, a bátyámnak javasolták az iskolában, hogy kezdje ez el ezt a sportágat, én pedig csatlakoztam hozzá. Négy vagy öt éves korom óta tornázom – mesélte Zala a kezdetekről, aki nemrég lovon ért el nagy sikert Franciaországban, de a többi szeren is otthonosan érzi magát.

– Mindig változó, hogy melyik szeren vagyok a legjobb, de mostanában a nyújtó és a ló fekszik a leginkább. De ez idővel változik, hiszen, ha például nő az ember, a súlypontja kicsit eltolódik – tette hozzá a fiatal tornász.

Zala múlt hónapban szerepelt először világversenyen, mégpedig a Párizsban megrendezett Gymnasiadén, ahol lólengésben a negyedik, míg a csapattal az ötödik helyen zárt.

– Ez az eddigi legjobb eredményem, hiszen ez volt az első világversenyem. Lovon jutottam fináléba, ahol csak egy kicsivel maradtam le a dobogóról, de így is egy remek élmény volt ez a verseny.

Zala részvétele a 2024-es olimpián a fiatal kora miatt még nem reális, azonban a 2028-as ötkarikás játék már ott lebeg a szeme előtt.

– A Los Angeles-i olimpián mindenképpen ott szeretnék lenni, sőt, meg is akarom nyerni! De az még odébb van, egyelőre az idei évre koncentrálok, hiszen lesz idén egy EYOF (Európai Ifjúsági Olimpia Fesztivál) és egy Európa-bajnokság is. Még nem dőlt el, melyikre tudok menni, mert ez a szövetségtől függ, de valamelyiken mindenképpen szeretnék részt venni – mondta a fiatal sportoló.

Zala legnagyobb példaképe a szintén a Ferencvárosban sportoló Balázs Krisztián, akivel remek kapcsolata van.

– Krisztián pár évvel idősebb, mint én, de nagyon jó a kapcsolatunk, és abszolút felnézek rá. Sok mindenben segít nekem, sokat köszönhetek neki. Nemzetközi színtéren a japán sportolók mentalitása áll hozzám a legközelebb, próbálok minél több mindent ellesni tőlük.

Zalával hét éve dolgozik együtt edzője, Tóth Levente.

– Nagyon jó Zalával dolgozni, hiszen minden gyakorlatot magas fokon végez, és mindent belead az edzésbe. Mentálisan is nagyon erős, fogékony az információkra, az edzői utasításokra. Gyorsan be tudja építeni a gyakorlataiba a tanácsaimat – sorolta Zala érdemeit Levente.

Zámbori Zalát, mint klubunk reménybeli olimpiai bajnokát, természetesen támogatja az Albert Alapítvány.

– Akármilyen probléma van, Albert Magdihoz bármikor tudok fordulni. A támogatásnak köszönhetően sokkal önállóbban tudom kezelni a mindennapjaimat, nem kell aggódnom például az edzéshez szükséges felszerelések beszerzése miatt – mondta Zala a támogatásról, de hasonlóan vélekedik az edzője is.

– Hasznosnak tartom a támogatást, nagyon sok segítséget kapnak a sportolók, például az edzőfelszerelések, táplálékkiegészítők beszerzése terén, de akár dietetikushoz is tudunk fordulni, akitől szakmai tanácsokat kaphatunk. Azokat a dolgokat, amiket mi már a tornateremben nem tudunk hozzátenni az eredményhez, az Albert Alapítvány támogatásának köszönhetően megkapják a sportolók – tette hozzá Levente.

01.