Görgessen

Egyéb

53 éve vette át az Aranylabdát Albert Flórián

2021. május 4.Kategória: Egyéb
53 éve vette át az Aranylabdát Albert Flórián

Május 4-e jeles dátum a Ferencvárosi Torna Club, az Albert-család és a magyar labdarúgás történetében is, hiszen egykori csatárunk, Albert Flórián, a Császár 1968-ban ezen a napon vette át a labdarúgónak adható legnagyobb egyéni elismerést, az Aranylabdát.

Az 1967. december 4-én odaítélt díj átadásra a budapesti Gundel Étteremben került sor. A helyszínválasztás talán némi magyarázatra szorul, hiszen ami ma már természetes, akkor még nem volt az: a hatvanas években még nem rendeztek világraszóló gálát a győztesek tiszteletére, az volt a szokás, hogy az elismerést kiérdemlő játékost egy rangosabb meccset megelőzően, hazai közönség előtt köszöntötték. Albert esetében ez mégsem így történt.

1968. május 4-én ugyan minden körülmény adott lett volna ahhoz, hogy a szovjetek elleni Eb-selejtezőt megelőzően méltó módon megünnepelje a Ferencváros támadóját és a hazai futball nagy sikerét a Népstadion közönsége, ám a Császár sérült volt, így végül a Gundel Étteremben tartott banketten adta át neki a díjat a France Football főszerkesztője. Más források szerint egyszerűen csak arról volt szó, hogy az MSZMP és a Magyar Labdarúgó Szövetség nem szerette volna, ha a politikailag egyébként is „éles”, szovjetek elleni találkozó kezdete előtt a teli stadionban köszöntik Albert Flóriánt.

Egykori csatárunk az 1967-es szavazáson olyan futballistákat előzött meg, mint az angol Bobby Charlton, a német Franz Beckenbauer vagy éppen a portugál Eusébio. Máig Albert Flórián az első és egyetlen magyar futballista, aki kiérdemelte a France Football díját.
01.