Görgessen

Egyéb

Eb-résztvevő a világranglista élén álló fradista

Eb-résztvevő a világranglista élén álló fradista

Egyéni csúcs, amely a világranglista élére repítette, korosztálya legjobbjai között tartják számon, szeptemberben pedig már felnőtt versenyen is a Fradiért dobhat. Ő Herczeg György, az FTC atlétika szakosztályának tehetséges gerelyhajítója. A Fradi TV-ben is bemutatott fiatal sportolóval a versenyszezon indulásáról, a folyamatos fejlődéséről, a célokról és a szám ferencvárosi presztízsértékéről beszélgettünk.

– A vírus miatti korlátozások feloldásával végre beindultak a versenyek, elsőként az atlétikában. Hogyan teltek az elmúlt hónapok? Gondolok itt arra, hogy annak ellenére, hogy hiába volt jó idő, a koronavírus sajnos közbeszólt.
– A vírus miatti korlátozások időszakában az FTC válogatottként biztosította számomra az edzéseket. A digitális oktatás viszont néha kihívást jelentett számomra a tavaszi felkészülésben, de aztán áprilisban érkezett a hír, hogy a 2020-as Ifjúsági Atlétika Európa Bajnokságot 2021-ben rendezik majd meg az olaszországi Rietiben. Ez számomra kedvező volt, így kissé finomítottunk a tavaszi edzésprogramon és jobban tudtam összehangolni a tanulmányi követelményeket az edzésekkel. Amikor véget ért a tanítás a budapesti Szent István Gimnáziumban, június közepétől edzőtáborokba mentünk, ahol nyugodtan tudtam készülni az idei versenyekre.

– A nagy leállás előtti utolsó versenyen 67.81-et dobtál, amellyel megosztva ugyan, de első vagy a világranglistán. Hogyan emlékszel vissza a versenyre és mit jelentett számodra ez az egyéni csúcs?
– A 2004-es korosztályban, amelynek tagjai a jövő évi ifi Eb-n rangidősek lesznek, továbbra is egy német versenyzővel a világranglista élén állok.   A tavalyi serdülő korosztályos sikerek után, amely eredményeket 600 grammos gerellyel értem el, sikeresen tovább tudtam fejlődni 700 grammos gerellyel is. Utóbbival 2019-ben 53.74 méter volt a legjobb eredményem. Nagyon örültem, hogy így sikerült a márciusi Téli Dobó OB-n megdobni az egyéni csúcsot, ennek az eredmények köszönhetően pedig kijutottam az ifjúsági kontinensviadalra.

– Milyen rövid távú célokat fogalmaztatok meg? Hogyan alakul majd a nyár, a szabadtéri szezon?
– Az év elején azzal számoltunk, hogy lesz korosztályos Európa Bajnokság, amelyen egy jó szereplést tűztem ki magam elé.  Ez annyiban módosult, hogy nem lesznek nemzetközi versenyeink, többek között válogatott viadalok és ugye az Eb. A nyári versenyeket július végén kezdem, amelynek két fontos állomása az augusztus végi országos bajnokság és a liga döntő.  Amennyiben nem lesz egy újabb vírus hullám, illetve kiutazási korlátozások, tervbe vettem egy németországi versenyt is szeptember végén.

– A folyamatos fejlődésedet látva tervben van-e esetleg felnőtt verseny is, vagy még a korosztályodban szeretnél kimagaslót alkotni? Hogyan látod a korcsoportodat, az ellenfeleket?
– A felnőtt 800 grammos szerrel történő hajításhoz tovább kell fejlődnöm.  A felnőtt versenyen való részvétel alapkövetelménye a jó egészség megtartása és technikai felkészültség, de szeptember elején a felnőtt országos csapatbajnokságon már szeretnék részt venni. Ez egy újabb  verseny tapasztalatot jelenthet számomra, de jövőre viszont szeretnék már több felnőtt versenyen indulni. Mivel nem látom túl erősnek idén a nemzetközi mezőnyt a 2004-2005-ös korosztályban, a jövő évi Eb szeretnék dobogóra állni. Remélem, ahogy eddig is,  a hazai korosztályos mezőny továbbra is segít céljaim elérésében.

– Ha éppen nincs verseny, akkor kifejezetten a szabadidőt hogyan töltöd?
– Szeretem, ha van szabadidőm, mert általában az iskolai időszak alatt nincs. Mostanában a kedvenc sorozataimat nézem és a kötelező könyveket elolvasom. A zene hallgatás nagy szerepet tölt be a szabadidőmben. Általában edzés előtt, után, gaming közben is a kedvenceimet hallgatom. A nyári szünidőben nincs más vágyam, mint a teljes feltöltődés.

– Korábban nagy presztízse volt a Fradiban a gerelyhajításnak. Elgondolkoztál azon, hogy esetleg ti lehettek a Fradi jövőbeni nagy versenyzői a számban? Milyen jövőt látsz magadnak és a Fradi gerelyhajítóinak?
– Büszke vagyok a Fradi gerelyhajítóira, akik megannyi magyar bajnokságot és országos csúcsot értek el.  Közülük kiemelkedik Szabó Nikolett, Juhász Vanda, Kóczán Mór, Török Krisztián, olimpikonok és országos bajnokok. Nagy álmom, hogy egyszer én is részt vehetek az olimpián és ott állhatok a dobogón! Sikereinkben nagy szerepe van szakosztály igazgatónknak, Babi néninek, aki eddig is mindent megtett értünk. A következő években mindent megteszünk, hogy méltóak legyünk az egyesület hírnevéhez.

Bemutatkoznak gerelyhajítóink

 

 

01.