Görgessen

Egyéb

Olimpiai indulásról álmodik junior világbajnokunk

Olimpiai indulásról álmodik junior világbajnokunk

A már a felnőttek között is eredményes fiatal úszónk legnagyobb célja megúszni az olimpiai szintet.

Mihályvári-Farkas Viktória még mindig csak 16 éves, ám már most az egész magyar úszósport egyik legnagyobb reménysége. Két évvel ezelőtt junior világbajnoki címet szerzett, a 2019. márciusi felnőtt Országos Bajnokságon pedig kisebb meglepetésre egy arany- és két bronzérmet nyert, így rendkívül fiatalon felnőtt magyar bajnoknak mondhatja magát.

A többi élsportolóhoz hasonlóan tehetségünk megszokott életét is átírták az elmúlt hónapok koronavírus-járvánnyal kapcsolatos eseményei, ám versenyzőnk megpróbált a speciális körülményekre is pozitívan tekinteni, és előnyt kovácsolni belőle legnagyobb álma, az olimpiai szereplés kiharcolásához, amire a decemberi felnőtt Országos Bajnokságon lesz esélye.

  • Most már szerencsére több hete visszaállt az élet a rendes kerékvágásba, a karantén időszaka viszont senkinek nem volt könnyű. Ti, sportolók különösen érezhettétek a hatását, teljesen kiestetek a megszokott napi edzésritmusból. Neked hogyan teltek az elmúlt hónapok?
  • Valóban nem volt könnyű. Mi, úszók különösen nehéz helyzetbe kerültünk, ugyanis minden uszodát bezártak a karantén idejére. Válogatott úszóként szerencsére az én helyzetem viszonylag hamar rendeződött, mindössze három hetet kellett medence nélkül töltenem. De ez alatt sem lazítottam, az edzőim előre megírták a szárazföldi tréningek menetét. Ez alapján minden reggel egy speciális tornát csináltam, délutánonként pedig ugrókötelezés és futás volt a programban. Ez persze más volt, mint a vizes edzések, nekünk a víz a lételemünk, a medencében érezzük igazán jól magunkat, ez azért eléggé hiányzott.
  • Lelkileg mennyire viselt meg ez az időszak, és a versenynaptár átalakulása?
  • Mivel ahogy említettem, szerencsére csak három hetet kellett kibírnom medence nélkül, lelkileg azért nem volt annyira megterhelő, mint esetleg más sportágakban. Ráadásul eddig a szezon végén, a főverseny után, nyáron is mindig három-négy hét pihenőt kaptam, szóval úgy tekintettem rá, mint egy szárazföldi munkával töltött pihenőre. A versenynaptárunk sem borult fel drasztikusan, ráadásul az olimpia elhalasztásából is igyekeztem előnyt kovácsolni. Úgy fogom fel, hogy van még plusz egy évem, ami alatt még tovább fejlődhetek. Ugyanis egyértelműen az olimpiai szereplés a célom! Arra koncentrálok, annál is inkább, mert jövőre már szinte csak a felnőtt mezőnyben készülök versenyezni. Persze lehet, hogy annak ellenére, hogy az előző volt az utolsó idényem ifiként, még engednek elindulni az ifi Európa-bajnokságon, de akkor sincs tragédia, ha ez nem így lesz. Egyébként remek formában éreztem magam a tavasszal, szerintem egyéni csúcsot tudtam volna úszni azon a felnőtt Országos Bajnokságon, amit végül elhalasztottak. Szóval van még bennem bőven, úgyhogy ez az egy év rengeteget számíthat, még jól is jött nekem.
  • Visszarázódtatok már teljesen a korábbi ritmusba?
  • A néhány uszodamentes hét után az elmúlt két hónapban egész jól visszarázódtunk, mindenki újra lendületbe jött. Nemrég volt egy egyhetes pihenőnk amolyan szezonvégi szabadságként, és most kezdtünk neki az alapozó szakasznak. A mostani formám leginkább olyan, mint amikor a korábbi években szeptember-októberben újrakezdtük egy nyári pihenő után, de az első versenyekre rendben leszek.
  • Mikor indul újra a szezon, milyen versenyekre koncentrálsz leginkább, mik a céljaid a következő időszakra?
  • Az első versenyem már júliusban meglesz, de a főverseny, amire gőzerővel készülök majd, az elhalasztott decemberi felnőtt OB lesz. Erre fogok leginkább koncentrálni, mert mint említettem, ott akarok lenni az olimpián, és szeretném megúszni az olimpiai szintet!
01.