Görgessen

Egyéb

A Ferencváros-legenda

A Ferencváros-legenda

Az Albert-kiállítás Erdélyt járja körbe. Augusztus 16. és 23. között a Kolozsvári Magyar Napok részeként bővítette a kulturális kínálatot.

Az Albert Flórián életét és pályafutását bemutató vándorkiállítás ezekben a hetekben Erdélyt járja körbe. A tárlat szeptember 14-ig Sepsiszentgyörgyön tekinthető meg, majd Csíkszeredát veszi célba. A mostani állomás előtt, augusztus 16. és 23. között a Kolozsvári Magyar Napok részeként az Albert-kiállítás is bővítette a kulturális kínálatot.

Nagyon örülök, hogy idén sikerrel elhoztuk Kolozsvárra az Albert-kiállítást – mondta el a kolozsvári rendezvénysorozat szervezője, Kinizsi Zoltán, aki a helyi sportcsarnok igazgató-helyettese. – Az ötlet már tavaly is felmerült, de idén az Albert Flórián Alapítvány segítségével a teljes tárlatot bemutathattuk a kolozsvári sportcsarnokban. Ez volt a tavaly októberben átadott létesítményünk első ilyen jellegű kiállítása, méltó nyitány volt.

Nagyon megfogott engem Albert leírása arról, mennyire váratlanul érte az Aranylabda. Az önéletrajzi szövegrészletben elbeszéli, ahogy a sportújságíró hívását felesége fogadta. Arra a kérdésre, hogy „Hallo! A világ legjobb labdarúgójának feleségével beszélek?”, kiejtette a kezéből a kagylót, de maga a Császár is lassan hitte el, hogy ő lett a díjazott – idézte fel Kinizsi Zoltán a tárlat egyik legérdekesebb mozzanatát, majd azt is hangsúlyozta, hogy az erdélyi magyaroknak rendkívül sokat jelent a Fradi és Albert Flórián személye.

A Ferencváros legenda, számtalan szállal kötődnek hozzá mifelénk. A mi családunkban is a nagypapámtól kezdve mindenki Fradi-drukker volt. A Császár pedig emblematikus figurája a klubnak – az őt bemutató kiállítás szinte kihagyhatatlan volt. A látogatók nagyon pozitív benyomásokkal távoztak, különösen az idősebbek, akiknek még alkalmuk nyílt a Császárt látni. Egy öregúr a kiállítás megnyitó reggelén osztotta meg velem, hogy személyesen ismerte Albert Flóriánt – számára is hatalmas élmény lehetett a tárlat.

A Császárt bemutató kiállítás természetesen nem csak az idősebb generáció számára tartogat érdekes és fontos üzenetet.

Albert Flórián életpályája mindenki számára példamutató. A fiatalokat reményeim szerint a sportra, az egészséges életmódra ösztönzi. Emellett az is fontos, hogy a Császár életútját látva elhiggyék: megfelelő kitartással milyen nagy dolgokra képes az ember.

01.