Görgessen

Egyéb

Kiállítás

Örök értékek mindenkorra

Örök értékek mindenkorra

Sárospatakra látogatott az Albert emlékkiállítás, amelynek részeként az érdeklődők elé tárult egyetlen aranylabdásunk élete.

A Zemplén lankáinak tövében megbúvó Sárospatak szolgál az Albert Flórián életét, pályafutását bemutató vándorkiállítás 15. állomásaként, amely két turnusban látogatható május 8-10. és május 15-17. között. A Bodrog szelte város egyébiránt a nemrég elhunyt Makovecz Imre otthona is volt, így természetesen a Császár hagyatékát bemutató tárlat is a Makovecz tervezte Művelődési Házban került kiállításra. Az Albert Flórián relikviáihoz méltó környezetben megrendezett emlékkiállítás az „Óriás leszel!” sportrendezvény nyitó akkordjaként, közel kétszáz vendég előtt nyitotta meg kapuit.

A vándorkiállítás egyik célja, hogy mindig tudjon újat mutatni, nem volt ez másképp most sem. A Groupama Aréna előtt álló Albert-szobor hű másaként, Sárospatakon debütált a Császár tiszteletet parancsoló tekintete, és csípőre tett keze, mint a könnyed elegancia védjegye. A funkcionalitását és esztétikusságát tekintve is kiválóan elrendezett relikviák közül volt, amelyik futballkapuban kapott helyet, aranylabdásunk magyar és világválogatott melegítője pedig öltözői padon lógott a Franz Beckenbauertől kapott tiszteletmez mellett. Ez utóbbit Albert Flórián 60. születésnapjára kapta a Bayern München ikonjától.

A német mellett rengeteg további világklasszis is feltűnt az újságcikkek, fényképek, ünnepi dísztárgyak, plakátok, festmények közt, sőt egy élő legenda is tiszteletét tette a megnyitón. Hegedűs Csaba olimpiai-, világ- és Európa-bajnok birkózó is elutazott Sárospatakra, hogy lerója kegyeletét, és nosztalgikus történeteket meséljen Albert Flóriánról, személyes jó barátjáról.

– Úgy hozta az élet, hogy egyszerre sérültünk meg, és egy orvosi szobába kerültem a legendával, a Császárral – mondta Hegedűs. – Több mint két hónapig feküdtünk egy helyiségben, és mindig lenyűgözve lestem, hogy milyen szeretettel és csodálattal viszonyulnak egymáshoz feleségével, Irénkével, aki elhalmozta minden jóval. Ez azért volt igazán elképesztő, mert be kell vallanom, hogy mi, akik vettük a bátorságot, hogy a tízmilliós népből indulva legyőzzük a világot, nem vagyunk egyszerű karakterek. Fiatalemberként látni ezt a fajta szimbiózist olyan élmény volt, amire egész életem során építkezhettem. Ő ellenben egyszerűen csak őrültnek tartott, amiért feltörekvő birkózóként állandóan húzódzkodtam, vagy fekvőztem.

Később aztán egészen elképesztő felkérést kapott a Császártól és társaságától a birkózó legenda.

– A minden idők legjobb magyar sportolóit tömörítő Halhatatlanok tagjaként történt velem, hogy telefonhívásra összeültünk a Halhatatlanok irodájában Gyarmati Dezső, Albert Flórián, Puskás Ferenc és Papp László társaságában. Mint mondtam korábban is, ők voltak azok, akiken felnőttem, akiknek a nyomdokába igyekeztem lépni, erre egyszer csak előálltak azzal, hogy legyek a Halhatatlanok elnöke… De ezt a történetet abba is hagyom, mert belecsuklik a hangom…

A nyitóbeszédeket a Császár lánya, Albert Magdolna zárta, aki kiemelte: a tárlat fontos célja, hogy többek között Albert Flóriánt, mint az embert láthassa a nagyérdemű, személyes fényképein, jegygyűrűjén, vagy épp kedvenc karóráján keresztül, amit sosem vett le.

A sárospataki önkormányzat által rendezett „Óriás leszel!” fesztivál, amely hat napon keresztül több tucat sport, és kulturális programmal várja vendégeit, már a pénteki nyitónapon több száz gyermeket mozgatott meg, akik őszinte izgalommal várták, hogy az Albert-emlékkiállítás legértékesebb portékáiról is lekerüljön a lepel. Amikor Albert Magdolna és Aros János, Sárospatak polgármestere a díszsorfal előtt elvágta a titokzatos vitrin előtti szalagot, a gyerekek elrajzották az Aranycipőt és az Aranylabdát. Beállított és közös fotók százai készültek el, de csak az ámulatban eltöltött másodpercek után. Az Albert-emlékkiállítás igazi értéke pedig ez, a Császárt csak hírből ismerő fiatalokon keresztül éltetni tovább a legendát.

01.