Görgessen

Egyéb

Világbajnok a női U20-as vízilabda-válogatott!

Világbajnok a női U20-as vízilabda-válogatott!
Magyarország két FTC-játékossal soraiban, Neszmély Boglárkával és Dömsödi Dalmával nyert junior vb-t.

Volt miért bosszút állni! A tavaly elveszített U19-es Európa-bajnoki döntő után most a junior világbajnoki fináléban vághatott vissza a spanyoloknak a magyar korosztályos vízilabda-válogatott, melyben ezúttal is kezdőként kapott lehetőséget saját nevelésű kapusunk, Neszmély Boglárka, mellette pedig ott volt a keretben centerünk, Dömsödi Dalma is. A tét tehát ezúttal a vb-arany volt!

A mieink szinte veretlenül meneteltek végig a tornán, ahol csupán az első csoportmeccs lógott ki a sorból, ugyanis az olaszok ellen csak büntetők után maradtunk alul, rajtuk az elődöntőben sikerült bosszút állni csütörtök este. A vb-döntőben szinte ellenállhatatlanul kezdett a magyar válogatott, amely négy percig gólt sem kapott. 2-0-ra vezetett Benczur Márton csapata, amelyhez egy gólnál közelebb nem is kerültek a spanyolok, hiába kapcsolt magasabb fokozatra az Eb-címvédő. Meg tudtuk tartani előnyünket, 5-3-ra vezettünk az első negyed után. Sümegi még 6-3-ra módosította az állást, innen viszont gyorsan visszakapaszkodtak 6-5-re. Dömsödi Dalma azonban megmentett minket az egáltól egy emberelőnyből szerzett góllal, a félidőt pedig egy gólváltás zárta, így 8-6-ra vezettünk a döntő felénél.

A térfélcsere után sem talált fogást Spanyolország a magyar csapaton, amely a világbajnokság legjobb játékát mutatva mattolta legfőbb riválisát. A harmadik negyedben zsinórban négy gólt szerezve már 12-6-ra sikerült ellépnünk, ami már-már ledolgozhatatlan hátránynak tűnt. Az Eb-győztes innen még visszakapaszkodott 12-8-ra, de nem forgott veszélyben a mieink sikere. A vége 13-10 lett Magyarország javára, ezzel Neszmély Boglárkáék a legjobbkor, egy vb-döntőben vágtak vissza az Eb-ezüstért. Idén tehát a magyar lányok ünneplése zárta az év legfőbb utánpótlás eseményét:

Magyarország nyerte az U20-as leány vízilabda világbajnokságot, története során először!

5 ARANY + 1 BRONZ – 2023 NYARA A MAGYAR VÍZILABDÁÉ

Ezzel kijelenthető, hogy fantasztikus nyarat zárt a magyar vízilabdasport, hiszen a kilenc FTC-játékos és a szakmai stábunk hathatós közreműködésével megnyert felnőtt világbajnoki cím mellett az utánpótlásban is több aranyéremmel zártunk. U20-as korosztályban világbajnok lett a fiú válogatott Molnár Erikkel, Nagy Ákossal és Varga Vincével, most pedig a lányok is a dobogó legfelső fokára állhattak Neszmély Boglárkával és Dömsödi Dalmával. Az U17-es leány csapat Gulyás-Oldal Emmával a soraiban Európa-bajnok lett, ahogy az U15-ös fiú nemzeti együttes is kontinensbajnoki címet ünnepelhetett négy fradistával, Farsang Auréllal, Horváth Leventével, Kovács Mátyással, és Varga Keánnal a keretben. Ugyanebben a korosztályban pedig Eb-bronzérmes lett a magyar válogatott, melyben három saját nevelésű játékosunk, Kiss Emma Gitta, Szalkai Hanga és Paján Zille kapott helyet. Hasonlóan eredményes sorozatot még soha, egyetlen nemzet sem tudott véghezvinni!

GRATULÁLUNK A CSAPATOKNAK ÉS A SZAKMAI STÁBOKNAK!

01.