Görgessen

Egyéb

„Felejthetetlen élmény volt a hazai Európa-bajnokság”

2022. május 6.Kategória: Egyéb
„Felejthetetlen élmény volt a hazai Európa-bajnokság”

Szabados Noémi a felnőttek között is kiváló eredményt ért el Budapesten, nagy célja pedig a 2024-es párizsi olimpia.

Szabados Noémi, a Ferencváros fiatal sportolója először egy labdajátékkal ismerkedett meg és csak később váltott át a szőnyegre. „Kézilabdázni kezdtem el a Fradiban, azonban mindkét bátyám a szemben lévő teremben birkózott. Az edzéseim után gyakran átmentem hozzájuk és megtetszett ez a sportág. Széles Józsi bácsi volt az edző, aki meggyőzött, hogy próbáljam ki magamat a teremben és mivel jól is ment és szerettem is, ott ragadtam. Ennek már nagyjából tizenöt éve, tehát a kezdetek óta a Ferencváros birkózója vagyok” – meséli Noémi.

Noémi tehetségének köszönhetően hamar szép utánpótlás eredményeket ért el, többek között U23-as Európa-bajnokságon bronzérmet, a tavaly nyáron Dortmundban megrendezett kadét Európa-bajnokságon pedig ezüstérmet szerzett. „Hihetetlen élmény volt bejutni a döntőbe, talán ezt a sikeremet emelném ki a leginkább. Sajnálom, hogy a győzelem nem jött össze, de így is fantasztikus emlékeim vannak az egész tornáról.”

Idén pedig először szálhatott versenybe a felnőttek között, ráadásul hazai közönség előtt. „Felejthetetlen élmény volt az Európa-bajnokság, hatalmas plusz erőt adott az, hogy Budapesten rendezték meg és magyar szurkolók előtt birkózhattam. Az egész torna alatt fantasztikus volt a hangulat a teremben. Nagyon sajnálom, hogy kikaptam a bronzmeccsen, úgy érzem, hogy a végére elfáradt az ellenfelem és ha lett volna még egy kis időm, akkor összejött volna a győzelem. Ez így sikerült, az ötödik helynek is nagyon örültem. Sok mindent tanultam, amit a jövőben hasznosítani tudok majd” – mondja a fiatal sportoló.

A tanultakat pedig lesz is lehetőség alkalmazni, hiszen az ősszel U23-as világbajnokságot rendeznek Spanyolországban. „Mindenféleképpen szeretné érmet szerezni, utána pedig nem sokkal kezdődnek a kvalifikációs tornák az olimpiára. Nagy álmom, hogy kijussak Párizsba, megszeretném mutatni, hogy képes vagyok rá.”

Noémi az sportolás mellett a tanulásra is próbál időt szakítani. „A Testnevelési Főiskolán tanulok sportrekreációt, idén azonban még nem tudtam bemenni órára, mert pont akkor volt az EB, amikor kezdődött a félév” – mondja mosolyogva. „Napi két edzésünk van, egy héten nyolc alkalommal, az étkezésre is oda kell figyelnem, így kevesebb idő jutott mostanában a tanulásra, de mindenképpen szeretném pótolni a kimaradt tananyagot” – teszi hozzá.

Noémit 2017 óta támogatja az Albert Alapítvány. „Nagyon sok mindenben segített ez a támogatási forma. Ez volt az első pénzbeli juttatásom a Fraditól, sportfelszereléseket, étrendkiegészítőket tudtam belőle venni. Nagy előny szerintem, ha egy fiatal sportolót ilyen módon is támogatnak. Próbálom a leghasznosabban felhasználni a kapott összeget, hogy minél jobb birkózó váljon belőlem.”

01.