Görgessen

Egyéb

Világbajnokságot ért az első felnőtt magyar bajnoki cím

Világbajnokságot ért az első felnőtt magyar bajnoki cím

Vár Afrika! Az FTC sprintere, Nagy Vanessza óriási csúcsot futva első világeseményére készülhet – INTERJÚ

Ferencvárosi szempontból szenzációs eredménnyel zárult a 125. Atlétikai Magyar Bajnokságon a női 200 méteres versenyszám, ahol 17 éves tehetségünk, Nagy Vanessza (a képen középen) 24.34 másodperces új egyéni csúccsal aranyérmes lett. Az FTC fiatal sprintere amellett, hogy pályafutása egyik legnagyobb sikerét aratta, kijutott a junior világbajnokságra. Vanesszával az ob legemlékezetesebb pillanatairól, a vb-ről és a jövőbeni céljairól beszélgettünk.

– Sikerült már valamennyire feldolgozni, hogy néhány napja felnőtt magyar bajnok lettél?
– Lassan, de biztosan sikerült feldolgoznom ezt az aranyérmet, illetve, hogy a junior világbajnokságra szintet futottam. Hatalmas élmény ez az eredmény számomra és hogy ilyen neves atlétákból álló mezőnyben indulhattam. Külön megszeretném köszönni edzőtársamnak, Csóti Jusztinának (a képen balra), aki mindig nagyon sokat segít, így volt ez most is. Azért a lányok lábában már több futás volt a hétvégén, én viszont frissen állhattam rajthoz, ez pedig sokat segített. Éltem a lehetőséggel és csak élveztem a futást.

– Az előfutamokból a második legjobb idővel jutottál döntőbe. Ebből már lehetett sejteni valamit a fináléra?
– Tervben volt, hogy egy jó időt szeretnék futni. Ugyanakkor elsősorban élvezni szerettem volna a futást és nem akartam plusz nyomást magamra helyezni.

– Gondoltál rá, hogy igen, ez meglehet?
– Persze, azért ezen elgondolkodtam, hogy milyen lenne, ha felnőtt országos bajnokságon dobogóra állhatnék. De nagy volt a konkurencia, nyugodtan mondhatom, hogy mindenki megérdemelte volna a bajnoki címet. A Gödöllő kiválósága, Nádházy Evelin is sérülésből tért vissza, szóval a jövőben biztosan kiélezett futásokra lehet számítani, nagy harc lesz az első helyért.

– Az aranyérem mellett most már a junior világbajnoki szereplés is a kezedben van. Volt már hasonló élményben részed?
– Kenya fővárosában, Nairobiban rendezik majd meg a junior világbajnokságot és bár nem az eredeti időpontban, de még idén szeretnék lebonyolítani a versenyt. Ebben az évben lett volna az ifjúsági Európa-bajnokság, amelyet sajnos töröltek és ezt nehezen sikerült feldolgoznom, mert ez lett volna az első jelentősebb világversenyem. Ugyanakkor úgy próbáltam felfogni, hogy időt nyertem és így van esélyem még jobb formába lendülni és majd a világbajnokságon jó eredményt elérni.

– A fedett pályás felnőtt országos bajnokságon is indultál, de az igazán kiugró eredményt a korosztályos ob-n érted el, ahol óriási egyéni csúcsot futva nyertél. Hogyan sikerült ilyen jól időzíteni a formát a szabadtérre, tudva, hogy hónapokig kérdéses volt egyáltalán, lesz-e verseny?
– Sokat köszönhetek a klubnak, a Fradi-családnak, hogy biztosították számunkra a felkészülési lehetőséget a nehezebb időszakban is. Nagyon motiváló az egész légkör, az edzők, sportolók, tényleg, mindenki azon van, hogy segítse a másikat. Igazi élmény egy csapat részének lenni, ez pedig megkönnyítette a munkánkat is.

– A 100 méter gát is a versenyszámaid között van. Nemrég Grazban az U18-as mezőnyben meg is nyerted. Ebben a számban is várható hamarosan egy Nagy-futás vagy most kiélezed a formát a 200-ra?
– A 200 méter a személyes kedvencem, szóval mindig nagy boldogság, ha elindulhatok ebben a számban. A gátra viszont többet készülünk, ott szeretnék még jobb eredményeket elérni, de a 200 méter sem szorul háttérbe.

– Melyek a következő állomások és célok a szezonban?
– Szerencsére még sok verseny vár ránk. Igyekszem sok egyéni csúcsot futni és kihozni magamból a maximumot. Ahogy korábban is mondtam, élvezni az egészet.

01.