Görgessen

Egyéb

Határtalan rajongás

Határtalan rajongás

Újra Erdélyben! A Fradi-minibusz erdélyi túráját követően klubunk legendájának öröksége, az Albert kiállítás is Erdélybe látogat.

Tavasszal a Fradi-minibusz apropóján, klubunk történelmében azonban többször legendás játékosaink példáján derült ki, hogy a Ferencváros egy nemzethatárokon túlívelő szenvedély. Az egyetlen magyar Aranylabdás Albert Flórián pedig talán a legautentikusabb megtestesítője a határtalan rajongásnak.

A ferencvárosi legenda életét, sikereit, személyes tárgyait, díjait sőt, még sportfelszereléseit is bemutató Albert kiállítás így épp Erdélyben állomásozik, ahol Kolozsvárott, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredán is megtekinthető lesz. A sepsiszentgyörgyi tárlat nyitóbeszédét mondó Nemes Áron szerint Albert az Aranycsapatba is befért volna.

Albert Flóriánnak kimondott háromszéki kötődése nem volt, ha jól tudom nem járt vidékünkön, bár talán tervezte. Viszont a fordítottja hatványozottan igaz, a székelyföldi és erdélyi sportbarátok rajongtak érte és rajongnak érte ma is. Az aranycsapat utáni labdarúgó generációk valószínűleg legkiemelkedőbbje volt, ha korábban jön világra, a magyar történelem legerősebb csapatába is befért volna. Az egyetlen magyar Aranylabdást bemutató kiállítás mindemellett időszerű is, hiszen Albert Flórián 1941. szeptember 15-én született, így hamarosan a legenda születésének évfordulója is esedékes lesz. Számára pedig mindig esedékes volt egy szép csel, vagy egy látványos gól.

„Mint Kosztolányi fái, úgy tartoztam az Üllői úthoz. A rosszakaróim azt mondhatták, úgy álldogál Albert a Fradi-pályán, mint az Üllői úti fák, csak azoknak nincs csípőn a kezük. Hát igen, valóban ott álldigáltam, még néha csípőn is volt a kezem, de két álldigálás között bemutattam néhány cselt, rúgtam néhány gólt, szereztem némi örömöt több százezer futballbarátnak.”

Többek közt nekünk is…
– folytatta a gondolatot Nemes Áron.

Az erdélyi tisztelők számára pedig jó hír, hogy a sepsiszentgyörgyi kiállítás után Csíkszeredára látogat az Albert kiállítás.

01.