Görgessen

Egyéb

Történelmi esemény

Történelmi esemény

Szerda délután a partiumi Nagyszalontán, az Arany Palota nagygalériájában nyílt meg az Albert Flórián-vándorkiállítás.

Legutolsó állomáshelyéről, a partiumi Nagyváradtól mintegy negyven kilométert „utazott” az Albert Flórián életét és pályafutását bemutató vándorkiállítás. A Ferencvárosi Torna Club és az egyetemes magyar labdarúgás egyik legnagyobb alakjáról szóló tárlat szerda délután Nagyszalontán, az Arany Palota nagygalériájában nyílt meg ünnepélyes keretek között. A megnyitón részt vett és beszédet mondott Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztérium ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Török László, Nagyszalonta polgármestere, továbbá Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke is. A résztvevőknek felolvasták a Császár lánya, Albert Magdolna üzenetét is.

Arany János szülővárosában ma is mintegy tízezer magyar él, ami a város teljes lakosságának több mint felét jelenti. Szíjjártó Zoltán, a kiállítás helyi főszervezője kérdésünkre úgy fogalmazott, Nagyszalontán sokan vallják magukat fradistának, így a tárlat kapcsán nagy érdeklődésre számít.

Ilyen nagy emberről, mint amilyen Albert Flórián volt, még nem nyílt kiállítás Nagyszalontán – fogalmazott Szíjjártó Zoltán. – Nekem személyes emlékeim is vannak az egyetlen magyar aranylabdásról, mert láthattam őt a pályán. Annak idején, a kommunizmusban nem volt könnyű átjutni Magyarországra, a Ferencváros mérkőzéseire, de szerencsére többször megadatott, hogy testközelből figyelhettem a Császár mozdulatait és góljait. Itt a városban, valamint a környező településeken is rengeteg magyarnak zöld-fehér a vére, egymás között rendre úgy köszönünk: „Hajrá, Fradi”.

A szerdai megnyitón megjelentek száma igazolja, hogy a partiumi régió magyarsága mélyen elkötelezett klubunk iránt. Ahogy Nagyváradon, úgy Nagyszalontán is jelentős érdeklődés övezi Albert Flórián életútját, személyes tárgyait, trófeáit, az 1967-ben nyert Aranylabdát, az öt esztendővel korábban begyűjtött Aranycipőt, és sok más ereklyét, melyek a Nagyszalonta Város Napja névre keresztelt rendezvény miatt a meghosszabbított nyitvatartás végéig, június 10-ig tekinthetőek meg az Arany Palota nagygalériájában.

01.