Görgessen

Egyéb

Kiállítás

Kiállítás a Császárról

Kiállítás a Császárról

A szegedi Móra Ferenc Múzeumban eddig még nem látott tárgyakat is kiállítanak klubunk feledhetetlen legendájáról, Albert Flóriánról.

A jövő héten egy nagyszabású kiállítás nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban az egyetlen magyar Aranylabdás, Albert Flórián életéről, sportsikereiről. A Császár hiánya pótolhatatlan, éppen ezért az egyelőre ideiglenes tárlat alighanem zarándokhellyé válik majd, hiszen Albert Flórián egész életében hűséges maradt a Ferencvároshoz, és olyan sportsikerekhez segítette a klubot, mint például az 1965-ös VVK-győzelem.


– A szegediek részéről Kiss-Rigó László püspök megkeresett bennünket egy kiállítás ötletével – fogalmazott a Császár leánygyermeke, Albert Magdolna. – Megpróbáltunk egy tartalmas emlékanyagot összeállítani, gyermekkorától kezdve egészen a haláláig vannak fotók, hang-, és filmfelvételek, érmek, kupák, állami kitűntetések, és különleges személyes tárgyak, mint például a világválogatott melegítője, az utolsó focicipője, vagy a katonaládikója. Apa sportsikereivel mindenki tisztában van, természetesen ezek adják majd a kiállítás fő vonulatát, de szeretnénk megmutatni, hogy milyen volt magánemberként, férjként, apaként, nagypapaként, vagy barátként, így kiállítunk olyan tárgyakat is, amit a nagyközönség eddig még nem láthatott, például az általános iskolai bizonyítványát, jegygyűrűjét, karóráját stb.

A kiállítás tárgyait két részletben szállították Szegedre, az egyik legféltettebb kincs természetesen az 1967-ben elnyert Aranylabda díja.
– Közel 120 kisebb-nagyobb ereklyét állítunk ki, közöttük az Aranylabdát is – folytatta Magdolna. – Lesznek régi filmfelvételek, sportbejátszások, riportok, elhangzik a régi dal, amit Aradszky Lászlóval énekelt fel kislemezre, régi rádiós közvetítések hangfelvételei apa meccseiről, Szepesi Gyuri bácsi tolmácsolásában.

A kiállítás megnyitóját április 13-án, pénteken tartják meg. Előreláthatólag 2 és fél hónapig lesz látható a tárlat, de a tervek között szerepel az is, hogy a Császár felbecsülhetetlen értékű tárgyai végleges helyet találjanak maguknak.
– Nagyon izgulunk, igyekeztünk egy olyan anyagot összeválogatni, ami tetszik az embereknek. Az egész múzeum végigdolgozza a Húsvétot, hogy a megnyitóra minden rendben legyen. Mindenki hozzátette a kiállításhoz a maga részét, így hatalmas anyag gyűlt össze, és remélhetőleg méltó emléket tudunk állítani édesapánknak – fejezte be gondolatait Albert Magdolna.

Albert Flórián kiállítás
Megnyitó: 2012. április 13., péntek
Helyszín: Szeged, Móra Ferenc Múzeum

01.