Görgessen

Egyéb

Kiállítás

A mi hősünk, a Császár

A mi hősünk, a Császár

Vasárnap délután – második határon túli helyszínként – a partiumi Nagyváradon nyílt meg az Albert Flórián életét és pályafutását bemutató tárlat.

A XXIII. Festum Varadinum programsorozat keretében a Lórántffy Zsuzsanna Egyházi Központ múzeumtermében nyílt meg vasárnap délután a Ferencvárosi Torna Club és az egyetemes magyar labdarúgás egyik legkiemelkedőbb alakja, Albert Flórián életét és pályafutását bemutató tárlat. A vándorkiállítás tizenkettedik alkalommal talált ideiglenes otthonra, ezúttal Nagyváradon, Nagykároly után másodszor az anyaországon kívüli helyszínen. A megnyitó rövid áhítattal vette kezdetét, melyen a felcsendülő zsoltárszólamok mellett Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke beszélt a Császár nemzetegyesítő és közösségteremtő szerepéről. A főszervező, Botházy Nándor – akinek klubunk iránti szeretetét autójának FTC-rendszáma is bizonyítja – úgy fogalmazott: 1995 óta zöld-fehér a vére és megtisztelőnek tartja, hogy részt vehet Albert Flórián emlékének ápolásában.

Az ünnepségen részt vett Kubatov Gábor is, aki hangsúlyozta, Albert Flórián a „jónak lenni jó” elv mentén élte életét, ezzel pedig példát mutatott a társadalomnak. – Albert Flórián a mi hősünk, a hűség példája. Hű volt a hazájához, a Ferencvároshoz és társához is – fogalmazott klubunk és az Albert Alapítvány kuratóriumának elnöke. A gyönyörűen berendezett vitrinekben ott díszelgett a gyűjtemény legértékesebb darabja, az 1967-ben nyert Aranylabda, az 1960-as olimpia bronzérme, továbbá számos tabló, fénykép, mez és ereklye a hetvenötszörös válogatott klasszis életéből.

Az érdeklődők által teljesen megtöltött teremben beszédet mondott Sógor Csaba és Tőkés László európai parlamenti képviselő, valamint Szóláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere is. A felszólalók egyetértettek abban, hogy az erdélyi magyarság sokat kapott a Ferencvárostól és Albert Flóriántól, a közélet nehézségei közepette pedig mindig is kapaszkodót jelentettek a Ferencvárosi Torna Club jó eredményei. Az egyetlen magyar aranylabdás lánya, Albert Magdolna köszönetet mondott a nagyváradiak meghívásáért és elmondta, büszke édesapjára és az Albert Alapítványra, amelynek küldetése nem csupán a hagyományápolás, hanem a fiatalok támogatása is.

A megnyitó záróakkordjaként a szervezők részletet vetítettek a Visontai Attila által rendezett Albert Flórián életrajzi filmből, a Császár góljait, cseleit és gesztusait felidéző képkockákat csillogó szemmel figyelték fiatalok és idősebbek egyaránt. Amikor a legendás kilences lövése vagy fejese nyomán a hálóba került a labda, a terem felmorajlott. Volt, aki a korabeli, mostanra megsárgult sportújságok lapjait is magával hozta az eseményre, hogy az Albert Flóriánnal kapcsolatos emlékeit egy-egy képpel illusztrálva idézhesse fel.
Felemelő érzés volt tapasztalni a partiumi magyarság fradizmusát és a klub iránti szeretetét, amit a határok és a távolság nem csökkentenek, hanem még inkább elmélyítenek.

A tárlat Nagyváradon egészen vasárnapig megtekinthető, ezt követően Nagyszalontán, az Arany János Emlékmúzeumban lesz látogatható. Az utóbbi kiállítás pontos programjáról hamarosan minden fontos információt megtalálhatnak szurkolóink a www.fradi.hu-n.

01.