Görgessen

Egyéb

Kiállítás

Nagykárolyi vendégségben a kiállítás

Nagykárolyi vendégségben a kiállítás

Az Albert kiállítás csütörtökön megnyitotta kapuit a partiumi Károlyi kastélyban.

A Ferencvárosi Torna Club, valamint az egyetemes magyar labdarúgás egyik legnagyobb alakja, Albert Flórián életét és emberi oldalát bemutató kiállítás ezúttal Nagykárolyban, a Károlyi család egykori kastélyába látogatott el. A helyiek és a környékbeli településeken élő emberek legnagyobb örömére, tehetjük hozzá, hiszen a csodásan felújított kastély főterme alaposan megtelt.

A számos szatmári politikus mellett a kiállításon megjelent dr. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, valamint Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke. A család, az Albert Alapítvány, valamint a Ferencvárosi Torna Club képviseletében megjelent Albert Magdolna, Ifj. Albert Flórián, Lipcsei Péter, valamint a kiállítás magyarországi szervezője, Füredi Annamária.

– A futballt még mindig szeretik Nagykárolyban. Fontos, hogy olyan emberre tudunk emlékezni ezzel a kiállítással, mint Albert Flórián. Visszasírjuk azokat az éveket, amikor ilyen magas szinten űzték a futballt, mint a „Császár” és kortársai. Várjuk a magyar testvéreinket erre a kiállításra, és egyben Nagykárolyba is – fogalmazott a város polgármestere, Kovács Jenő.

A fenti szavak egyébként nem kötelező udvariassági körök voltak. A további felszólalók, valamint a kiállítást meglátogató emberek két dologban egy hangot ütöttek meg: roppant boldogok voltak, hogy városukban tudhatják a „Császár” hagyatékát, valamint, hogy ezzel egy kicsit vendégükként láthatják az anyaországot, amely mindössze pár kilométerre terül el tőlük.

– Amikor ilyen sokan összegyűlünk egy ilyen kiállításon, akkor az azt jelenti, hogy adózunk egy olyan ember előtt, aki sokat tett a magyar nemzetért – fogalmazott dr. Simicskó István. – Albert Flórián egy nemzeti kincs. A „Császár” sokat tett azért, hogy a nemzeti identitásunk megerősödjön. Albert Flórián egy olyan ikon, akinek rengeteget köszönhetünk, ezért megérdemli, hogy ezen a tárlaton részt vegyünk, és adózzunk emléke előtt.

A kiállítás egyébként nagy siker volt, persze, mi más lehetne – Albert Flórián neve összeforrott a győzelemmel. A Ferencváros különítményét nagy szeretettel fogadták Nagykárolyban, az Albert kiállítást megelőzően például még gyorsan körbevezették a valóban impozáns és lenyűgöző Károlyi kastélyban. Sok közös kép készült az Albert-Lipcsei kettőssel, és számos aláírás is gazdára talált, kérte azt a kastély előtt éppen felújítást végző építőmunkás, vagy a kiállításra ellátogató sokat megélt öregúr.

– Szeretnénk nagyon megköszönni, hogy Nagykárolyba is ellátogathatott a kiállítás. Nehéz megszólalni, hiszen az édesapámról kell beszélnem. Ugyanakkor felemelő, hogy már tizenegyedik alkalommal nyithatom meg a kiállítást, amely már nem először látogat el az országhatáron túl is. Különböző szemszögből próbáltuk összeállítani a kiállítást, így láthatják a futballistát, az apát, az ellenfelet, a sportolót. Ennek köszönhetően a tisztelők és a rajongók egy picit megtekinthetik édesapám civil életét is – mondta Albert Magdolna, amit követően vastaps tört ki a terembe.

Aztán izgatott moraj és a parketta recsegése töltötte meg a termet. A vitrinek üvegén visszatükröződött a látogatók kíváncsi arca. Ott az Aranylabda, súgta valaki társának. Többen is oda sereglettek.
És ott volt a „Császár”, Flóri bácsi arcképe is.
Aki belépett a terembe, mind a szemébe nézett.

01.