Határtalan rajongás

Újra Erdélyben! A Fradi-minibusz erdélyi túráját követően klubunk legendájának öröksége, az Albert kiállítás is Erdélybe látogat.

Tavasszal a Fradi-minibusz apropóján, klubunk történelmében azonban többször legendás játékosaink példáján derült ki, hogy a Ferencváros egy nemzethatárokon túlívelő szenvedély. Az egyetlen magyar Aranylabdás Albert Flórián pedig talán a legautentikusabb megtestesítője a határtalan rajongásnak. A ferencvárosi legenda életét, sikereit, személyes tárgyait, díjait sőt, még sportfelszereléseit is bemutató Albert kiállítás így épp Erdélyben állomásozik, ahol Kolozsvárott, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredán is megtekinthető lesz. A sepsiszentgyörgyi tárlat nyitóbeszédét mondó Nemes Áron szerint Albert az Aranycsapatba is befért volna. - Tisztelt sportbarátok! Egy olyan sportoló emlékkiállítására gyűltünk össze, akiről hála Istennek, sokaknak elsőrangú emléke lehet, hiszen többen Önök közül mérkőzéseit is élőben láthatták. Albert Flóriánnak kimondott háromszéki kötődése nem volt, ha jól tudom nem járt vidékünkön, bár talán tervezte. Viszont a fordítottja hatványozottan igaz, a székelyföldi és erdélyi sportbarátok rajongtak érte és rajongnak érte ma is. Az aranycsapat utáni labdarúgó generációk valószínűleg legkiemelkedőbbje volt, ha korábban jön világra, a magyar történelem legerősebb csapatába is befért volna. Az egyetlen magyar Aranylabdást bemutató kiállítás mindemellett időszerű is, hiszen Albert Flórián 1941. szeptember 15-én született, így hamarosan a legenda születésének évfordulója is esedékes lesz. Alpolgármester úr idézete után pedig hadd folytassam pár olyan sorral, amely biztosan mosolyt csal az Önök arcára: "Mint Kosztolányi fái, úgy tartoztam az Üllői úthoz. A rosszakaróim azt mondhatták, úgy álldogál Albert a Fradi-pályán, mint az Üllői úti fák, csak azoknak nincs csípőn a kezük. Hát igen, valóban ott álldigáltam, még néha csípőn is volt a kezem, de két álldigálás között bemutattam néhány cselt, rúgtam néhány gólt, szereztem némi örömöt több százezer futballbarátnak." Többek közt nekünk is… Végezetül ez a kiállítás egyúttal kései köszönet azoknak, akik sok-sok évekkel ezelőtt több száz kilométert is utaztak, hogy egy szemcsés tévékészülékén láthassák a Császár felejthetetlen cseleit, játékát, és örökké hordozva élményeiket éltetik tovább a legendát. – zárta szavait Nemes Áron. Az erdélyi tisztelők számára pedig jó hír, hogy a sepsiszentgyörgyi kiállítás után Csíkszeredára látogat az Albert kiállítás.