Albert Flórián neve, élete és pályafutása örökre egybeforrt a Ferencvárosi Torna Clubbal. Az egyetemes magyar labdarúgás egyik legkiválóbb játékosa, az 1941. szeptember 15-én Hercegszántón született Albert Flórián járhatott akárhol a világban, játszhatott világeseményen a magyar nemzeti válogatott tagjaként, soha nem hagyta el a zöld-fehér színeket. 1952-től, 11 éves korától egészen 1974-es visszavonulásáig az FTC játékosa volt. A Fradi színeiben összesen 537 mérkőzésen lépett pályára, ezeken 383 gólig jutott. Együtt ért fel a csúcsra a Ferencvárossal: a Fradival lett négyszeres magyar bajnok és egyszeres kupagyőztes, máig egyetlen magyar csapatként a Fradival nyert rangos nemzetközi klubtrófeát, az 1965-ös Vásárvárosok Kupáját, a Fradiból lett 75-szörös válogatott, olimpiai és Európa-bajnoki bronzérmes, világbajnoki negyeddöntős, kétszeres világválogatott. És fradistaként hódította el máig egyetlen magyarként 1967-ben a legjobb európai játékosnak járó legendás trófeát, az Aranylabdát. Később edzőként is szolgálta szeretett klubját, volt ificsapatok trénere, technikai vezető, egészen haláláig soha nem hagyta el az FTC székházát, amelybe élete utolsó éveiben a róla elnevezett stadion főépületében lépett be. Fradista volt akkor is, amikor a klub örökös bajnoka, később aranydiplomása, majd a halhatatlanok klubjának tagja lett, fradistaként tüntették ki díszpolgári címmel szülőfalujában, Hercegszántón, Budapesten és a Ferencvárosban, fradistaként vehetett át magas rangú állami kitüntetéseket, és így lett a Nemzet Sportolója is. Ehhez méltó módon búcsúzott tőle, egyik legnagyobb legendájától, a Császártól a Fradi-család 2011 őszén. Albert Flórián a Ferencvárossal elért számos sikere mellett háromszor volt Magyarországon gólkirály, legnagyobb egyéni elismerését azonban 1967-ben nyerte el, amikor neki ítélték oda az európai labdarúgás legnagyobb egyéni elismerését, a kontinens legjobb futballistájának járó Aranylabdát. A Ballon d’Or, vagyis az Aranylabda az európai klubfutball legfontosabb egyéni trófeája. A díjat 1956-ban alapította a rangos francia labdarúgó szaklap, a France Football. A szavazás szabályai az évek során változtak, 1995 óta az Európában játszó, de nem európai játékosok is megkaphatják, 2007-ben pedig kiterjesztették valamennyi labdarúgóra. A díjat 2010 óta összevonták a FIFA Év Játékosa díjjal, 2016 óta azonban ismét a szaklap rendelkezik önállóan a díj sorsáról. Az Aranylabda győzteseinek névsorában pedig található egy magyar név is: Albert Flóriáné. A Császárt 1967-ben választották Európa legjobbjává, a hivatalos indoklás így jellemezte: „Technikailag és taktikailag szinte felülmúlhatatlan egyéniség”. A díjat pedig éppen 50 éve, december 4-én ítélték oda neki. A hírről legendánk felesége értesült először. Ennek érdekes körülményeit a „Császár 75” című könyv segítségével idézzük fel: „Hogyan tudta meg a Császár, hogy Európa legjobb labdarúgója lett? Egy decemberi, átlagosnak tűnő napon Albertéknél csörgött a telefon, amit Irénke vett fel. A telefonba úgy köszönt be az MTI újságírója: az egyetlen magyar Aranylabdás feleségével beszélek? Az első megdöbbenés után hívta oda a feleség Albert Flóriánt a telefonhoz, akkor tudta meg a Császár, hogy ő végzett az élen a rangsorban.” Akkoriban nem tartottak fényes gálát az Aranylabda átadására, az volt a szokás, hogy akinek odaítélték, a klubjánál, hazai közönség előtt vehette át. Albert Flóriánnak a Szovjetunió elleni mérkőzés előtt, a Népstadionban kellett volna átvennie a trófeát, ez még inkább emelte volna a rangját. Sajnos azonban a Császár sérült volt, így a Gundel étteremben tartott banketten adta át neki a díjat a France Football főszerkesztője. Albert Flórián felejthetetlen pályafutása számokban Eredmények Magyar bajnokság - aranyérmes (3) - ezüstérmes (4) Magyar Népköztársaság-kupa - győztes (1) Vásárvárosok Kupája - győztes (1) - ezüstérmes (1) - bronzérmes (1) UEFA-Kupa - bronzérmes (1) Olimpia - bronzérmes (1) Európa-bajnokság - bronzérmes (1) - negyedik (1) Kitüntetései Aranylabda (1967) Az 1962-es vb gólkirálya Az év magyar játékosa (1966, 1967) Gólkirály (1960, 1961, 1965) Világválogatott (1968, 1973) Európa-válogatott (1972) Az FTC örökös bajnoka (1974) Az FTC aranydiplomása (1984) A Halhatatlanok Klubjának tagja (1992) A Nemzet Sportolója (2004) Hercegszántó díszpolgára (2007) Budapest díszpolgára (2010) Ferencváros díszpolgára (2011) A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (2011) Erzsébetváros díszpolgára (2012) Albert Flórián emlékét örökké őrizzük!

Elismerő oklevél

A Buenos Aires-i ifjúsági olimpiáról érmet hazahozó Balázs Krisztián és Hadfi Gréta elnöki elismerő oklevelet vett át Nyíri Zoltántól, az FTC ügyvezető alelnökétől – VIDEÓ!